Všetky témy

Šuriansky cukrovar 1852-2000

Eliáš MiroslavMetské kultúrne stredisko, Šurany (2012)
Technika a remeslo > Dejiny priemyslu,po¾nohospodárstva, remesla
kód produktu: 144417
vydanie:1..
poèet strán:222
ilustrácie:èiernobiela a farebná fotografia
jazyk:slovenský
väzba:tvrdá
formát:215x300
stav knihy: dobrý
Kniha, ktorej autorom je Miroslav Eliáš, najväèšia aká kedy bola v Šuranoch vydaná, vypovedá o 150-roèných dejinách najslávnejšieho a najdlhšie fungujúceho slovenského cukrovaru.
Kniha vyšla pri jeho symbolickom 160. výroèí založenia. Jej slávnostné uvedenie sa udialo v Šuranoch 19. októbra 2012. Knihu „pokrstili“ hlinou a šurianskym cukrom.
Obsahuje mnohé doteraz neznáme fakty o založení a o zakladate¾och cukrovaru, ktorými boli Leopold von Lippmann, Maximilán Gerson a Bedøich Frey. Cukrovar zaèal výrobu v roku 1854, o dva roky spustil prevádzku rafinérie - prvej v monarchii. Jej tradièný produkt, èisté biele homole cukru, si mnohí pamätajú dodnes, hoci nakoniec sa používali len ako propagaèný suvenír. Cukrovar sa koncom 19. storoèia prezentoval okrem iného aj na svetových výstavách vo Viedni a Paríži.

 
   Admin kit